Români din Italia, victime ale sclaviei

Cel puțin jumătate dintre conaționalii aflați la muncă în Sicilia lucrează ilegal, la negru, spune la Europa FM, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Ieri, oficialul român s-a întâlnit cu autoritățile locale din Catania și cu reprezentanții români ai celor peste 65 de mii de co-naționali care lucrează în serele de legume din peninsulă.

Peste 50 la sută, sau chiar mai mult dintre muncitorii români care lucrează în această regiune lucrează la negru. În felul acesta se deschide poarta către o suită de abuzuri – a declarat Andreea Păstrânac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni spune că românii abuzați de patroni refuză să se plângă, speriați că vor fi concediați.
Mulți dintre ei ar vrea să se întoarcă în România, însă nu o fac deocamdată din cauza salariilor foarte mici de acasă.

Există un interes pentru a reveni în România, pentru a lucra, dar sunt foarte atenți la echilibrul dintre nivelul salariului minim, condițiile de cazare, de școlarizare – spune Andreea Păstrânac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile italiene au început o anchetă pentru a verifica abuzurile reclamate de unii muncitori români: preluarea ilegală a documentelor de către patroni, condiții inumane de cazare, ne-școlarizarea copiilor și agresiuni sexuale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS