Confidenţialitate

Rock Sessions: “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, un cântec “de evanghelie, dar cu spirit neliniștit”

Melodia trupei U2, I Still Haven’t Found, a fost lansată în 1987 pe The Joshua Tree, un album inspirat din experiența trupei din America, atât ca loc real, cât și ca idee mitică. Bono, solistul și compozitorul U2, s-a referit la acesta ca la “un cântec de evanghelie dar cu un spirit neliniștit”. Pentru a înțelege de unde a venit acel spirit, ajută să cunoaștem profunzimea rădăcinilor religioase ale trupei.

Cei patru muzicieni de la U2 s-au întâlnit când erau adolescenți în Irlanda anilor ‘70, o perioadă tulbure cunoscută sub numele de Troubles. Bono a scris odată că, la 17 mai 1974, a “evitat unul dintre cele mai sângeroase momente din istoria care a divizat o insulă”. În acea zi a mers cu bicicleta la școală și a ocolit locul unde o explozie a ucis 33 de persoane.

În 2014, la 40 de ani de la acele atrocități, nu fusese încă nimeni condamnat cu toate eforturile supraviețuitorilor și a rudelor victimelor. În același an, 1974, mama lui Bono a murit brusc de un anevrism cerebral. Bono avea 14 ani. Două evenimente ce l-au marcat profund.
I Still Haven’t Found este una dintre consecințele acestor două evenimente triste. Și totuși, câtă bucurie în aceasta înregistrare live, cea mai bună varianta posibilă la această piesă, alături de New Voices Of Freedom.

Geniul corului este în primul vers. Există un salt de la i still și haven’t found. Acest still subliniat în melodie face referire la căutările îndelungate pe care omul le face în devenirea sa. Este un lucru simplu. Dar este un lucru profund.