Confidenţialitate

ROCK SESSIONS: Gaye Su Akyol, artista protestatară ce folosește metafora pe post de armă

În Turcia lui Recep Tayyip Erdoğan se întâmplă lucruri foarte frumoase din punct de vedere muzical. Gaye Su Akyol este una dintre artistele noul val turc.

Akyol pleacă de la psihedelismul turc de acum 50 de ani, îl convertește la modernism și adaugă influențe de muzică occidentală, care merg de la Nick Cave până la Lana Del Rey.

“İstikrarlı Hayal Hakikattir” este o lucrare splendidă, stilurile și influențele se mixeaza superb, după refren chitara intră cu o mare forță și este dublată de o îngânare feminina subtilă, fină, abia perceptibilă. Scena este finalizată de un cor bărbătesc care doar punctează, dar care revine și reia refrenul, aproape acapella, pe finalul piesei.

Gaye este absolventă de antropologie socială și pictură și a crescut înconjurată de muzică. Mama a fost cântăreață de operă, în timp ce tatăl său asculta pop și jazz turcesc. Unchiul era fan Anadolu Rock și Led Zeppelin, iar fratele a făcut-o să descopere Nirvana la 10 ani.

Akyol se consideră o artistă protestatară, care știe să mânuiască metafora pe post de armă pentru că, spune ea, dacă folosești lozinci, “asta nu produce niciun efect asupra oamenilor”. Muzica ei este autentică și originală pentru că ea trebuie să transmită “durerea și fericirea culturii în care ai crescut”.