Confidenţialitate

RISE Moldova: Kremlinul a stabilit în 2021 o strategie de preluare a controlului asupra Republicii Moldova până în 2030 | AUDIO

În 2021, Kremlinul a stabilit o strategie de preluare a controlului asupra Republicii Moldova până în 2030. RISE Moldova a obținut un document care mai arată că printre obiectivele Federației Ruse se mai numără și îndepărtarea Chișinăului de NATO sau Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, autoritățile de la Chișinău promovează tot mai mult apropierea de Uniunea Europeană. La finalul lunii decembrie, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat speranţa ca ţara sa să adere la blocul comunitar până în 2030. Tot până atunci, Rusia și-a propus să obțină controlul asupra Republicii Moldova și să o îndepărteze de UE, NATO și de alți parteneri.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia sau Centrul de investigații Dossier.

Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Rusia și-a propus să contracareze colaborarea Chișinăului cu NATO până în 2025. La alegerile din februarie 2019 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pro-rus, promite că nu va permite aderarea la Alianța Nord Atlantică și că țara va adera la Uniunea Economică Euroasiatică.

Tot până în 2025 ar urma să fie creată o rețea de „ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”. O astfel de asociație a fondat în 2021 Igor Dodon.

În doar șapte luni, i-au intrat în cont peste 20 de milioane de ruble de la organizația „Delovaia Rossia” din Federația Rusă, mai scrie RISE Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacții după ce o dronă americană a fost doborâtă de un avion rusesc. „Mesajul lor a fost un eșec”, transmite Casa Albă