Confidenţialitate

Economia Japoniei, cel mai mare declin din ultimii șase ani. Îngrijorări referitoare la recesiune

Economia Japoniei a căzut cu cel mai rapid ritm din ultimii aproape şase ani, la finalul lui 2019. Epidemia de coronavirus ar putea arunca Japonia în recesiune, se tem experții.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei s-a redus cu o rată anuală de 6,3% în trimestrul IV al anului trecut, un declin mai mare decât arătau prognozele (-3,7%).

Scăderea, pe fondul unor creşteri de impozite pe vânzări care au afectat puternic consumatorii şi afacerile. La acestea s-a adăugat și taifunul Hagibis, care a accentuat declinul economic. Perspectivele sunt agravate de creşterea riscurilor epidemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

Extinderea epidemiei, care dăunează producţiei şi turismului, ar putea submina creşterea în trimestrul actual şi ar împinge Japonia în recesiune, cred analiștii.

„Există o şansă majoră ca economia să sufere o altă contracţie în ianuarie-martie. Virusul va afecta în principal turismul şi exporturile, dar ar putea cântări destul de mult şi în consumul intern”, spune Taro Saito, cercetător la NLI Research Institute.

„Dacă epidemia nu se va opri până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, daunele aduse economiei vor fi uriaşe”, spune acesta.