Riscul urmăririi penale planează asupra fostului lider de la Elysee

Vineri, la miezul nopții, Nicolas Sarkozy își pierde imunitatea și urmeaza să fie audiat în mai multe dosare de evaziune fiscală dar și corupție.

În primul rand este vorba de procesul încă nefinalizat în dosarul celei mai bogate femei din Franţa – Liliane Bettencourt, protagonista unui scandal de evaziune fiscală şi de finanţare ilegală a partidelor.

Potrivit anchetatorilor, moştenitoarea imperiului L’Oreal a sponsorizat ilegal în 2007 campania electorală a lui Sarkozy cu cel puţin 150.000 de euro.

Sarkozy va mai fi audiat si in aşa-numita afacere Karachi cu privire la contracte vizând vânzarea de arme. Autorităţile judiciare din Franta îl suspectează pe fostul preşedinte de implicare directă în comisioanele încasate de fostul premier Edouard Balladur pentru furnizarea de submarine Pakistanului.

Sarkozy a fost la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a acestuia.

Iar cele mai recente acuzatii vizează suma de 50 de milioane de euro – bani pe care Sarkozy i-ar fi primit ilegal pentru campanie de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Până acum, Nicolas Sarkozy a respins toate aceste acuzaţii, despre care a afirmat că sunt nefondate, mincinoase şi scandaloase.