Confidenţialitate

Risc de inundații în județele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Prahova şi Ialomiţa

Hidrologii au instituit, vineri, cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Prahova şi Ialomiţa.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 31 mai, ora 19.50  – 1 iunie, ora 09.00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice afluenţii Someşului Mic aferenţi sectorului aval acumularea Gilău, judeţul Cluj.

Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unii afluenţi mici din zona oraşului Cluj-Napoca.

De asemenea, în acelaşi interval de timp, depăşiri ale cotelor de inundaţie se pot înregistra pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare – sector aferent amonte S.H. Nepoş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nepoş – amonte confluenţă cu râul Şieu, Ilişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe râurile mici din bazinul inferior al râului Rebra.

Până sâmbătă după-amiaza la ora 15:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi pe afluenţii mici ai Prahovei aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Teleajen, judeţele Prahova şi Ialomiţa.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată în bazinul superior al râului Vitman.