Confidenţialitate

Risc crescut de inundaţii în sud şi est

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă o atenţionare ‘cod galben’ de inundaţii pentru râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Buzău, Braila, Vaslui, Galaţi, Constanta şi Tulcea, valabilă până luni, 9 octombrie, la ora 9.00.

Potrivit INHGA, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie în mai multe bazine hidrografice.

Codul galben a fost instituit în intervalul 7 octombrie, ora 16.00, 8 octombrie, ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Prahova (judeţul Prahova) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanta şi Tulcea). De asemenea, a fost instituit Codul galben în intervalul 8 octombrie, ora 03.00 – 09 octombrie, ora 9.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila), Buzău (judeţele Buzău şi Prahova), Siret (judeţul Galaţi) şi Prut (judeţele Vaslui şi Galaţi).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 7 octombrie, ora 22.00, 8 octombrie, ora 9.00, pe unele râuri mici din jumătatea de sud a judeţului Constanţa şi jumătatea de nord a judeţului Tulcea, respectiv în ziua de 8 octombrie, între ora 9.00 şi ora 20.00, pe unele râuri mici din judeţele: Prahova, Buzău şi Galaţi.