Rezultatele definitive în Germania: Conservatorii au obținut cel mai slab scor din ultimii 70 de ani

Alegeri parlamentare în Germania: potrivit rezultatelor definitive, conservatorii Angelei Merkel au câștigat scrutinul, însă scorul obținut este cel mai slab din ultimii aproape 70 de ani. Pe de altă parte, alegerile de duminică au fost marcate de ascensiunea partidului de extremă dreapta, care devine a treia forță din Parlament.

 

Victorie cu gust amar pentru partidul cancelarului Angela Merkel. Conservatorii au fost votați de 33 la sută dintre alegători, în scădere cu 8 procente față de scrutinul din 2013. Sunt urmați de social-democraţi, care au obținut 20,5% din voturi și de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania – care a fost votat de 12,6% din alegători  – ceea ce îi asigură intrarea în Parlament. Liberalii au obținut 10,7 procente, Stânga radicală – 9,2%, iar Ecologiştii – aproape 9 procente.

Drept urmare, Angela Merkel va fi re-confirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Negocierile dificile în acest sens, care se conturează între conservatori, liberali și Verzi, ar putea dura până în decembrie.

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputați: 709, față de 630 în actuala adunare. Această creștere a numărului de deputați se explică prin sistemul proporțional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor formațiunilor reprezentate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS