Rezultatele alegerilor europarlamentare de ieri nu au adus o surpriza prea mare

La nivel euorpean s-a înregistrat o participare asemănătoare cu cea de acum 5 ani, e vorba de 43,1%.

Pe primul loc se află Partidul Popular European cu 212 mandate, urmat de Partidul Socialist cu 185 de locuri, apoi partidele eurosceptice cu 140 de posturi de europarlamentari.

Cât priveşte rezultatele pe ţări, în Franţa şi Marea Britanie, partidele extremiste, cel condus de Marie Le Pen în Franţa, e vorba de Frontul Naţional şi cel condus de Nigel Farage, în Marea Britanie, au ieşit pe primul loc. Sunt ţări în care a existat uneori o campanie agresivă împotriva imigranţilor, în special a celor din România şi Bulgaria.

In Gemania, ţară care va trimite în Parlamentul European cei mai mulţi eurodeputaţi, rezultatul cel mai bun a fost obţinut de Partidul Conservator condus de Angela Merkel. Însă, este pentru prima dată când un partid neonazist intră în Parlamentul European.

Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European, chiar a declarat în această dimineaţă că ‘e o zi tristă pentru Uniunea Europeană când un partid rasist, xenofob si antisemit câştigă 25% din voturi’.

După anunţarea rezultatelor finale vor începe însă negocierile pentru formarea grupurilor parlamentare şi pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene.