Confidenţialitate

Rezoluţie ONU pentru încetarea temporară a focului în Siria

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile.

Răgazul ar permite evacuări medicale şi acordarea ajutorului umanitar în zonele de conflict.

Textul aprobat, modificat în mai multe rânduri, “cere ca toate părţile să înceteze fără întârziere ostilităţile pentru cel puţin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabilă”, potrivit Agerpres.

Obiectivul este “de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă”.

“Nu este un acord de pace asupra Siriei, textul este unul pur umanitar”, a afirmat ambasadorul suedez Olog Skoog, cosemnatar al textului alături de omologul său kuweitian.

În cursul negocierilor, occidentalii au refuzat o solicitare a Rusiei în sensul ca orice convoi umanitar să fie nevoit să obţină un acord din partea Damascului.

Textul prevede excepţii în privinţa încetării focului în cazul luptelor contra grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida. La cererea Moscovei, excepţiile cuprind “alţi indivizi, grupări, entităţi, asociate cu Al-Qaida şi SI, precum şi alte grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate”.

La cererea Rusiei, Consiliul preconizează să se reunească din nou în termen de 15 zile pentru a vedea dacă încetarea focului este bine aplicată.

Totodată, rezoluţia “cheamă la ridicarea imediată a asediului zonelor locuite, printre care Ghouta de Est, Yarmouk, Foua şi Kefraya”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, susţine că avioane de luptă au bombardat Ghouta de Est sâmbătă seara, la doar câteva minute după ce Consiliul de Securitate a adoptat rezoluţia privind cererea de încetare a focului pentru 30 de zile în Siria.

Raidurile armatei siriene au ucis, în ultima săptămână, peste 500 de civili în regiunea Ghouta de Est, fief al rebelilor în apropiere de capitala Damasc. Enclava este bombardată fără oprire începând din 18 februarie. Organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că peste 100 de copii au fost ucişi.