Confidenţialitate

Rezoluție în Parlamentul European. Se cer despăgubiri pentru România și Bulgaria, țări care nu au fost admise în spațiul Schengen

Noi dezbateri pe tema Schengen au loc la Parlamentul European. La Strasbourg, eurodeputații cer Comisiei Europene să despăgubească România și Bulgaria pentru „pierderile suferite” în perioada în care nu au fost primite în spațiul Schengen, deși îndeplineau condițiile necesare.

O rezoluție este dezbătută astăzi în plenul Parlamentului European, document în care este cerut din nou ca România și Bulgaria să fie primite în spațiul de liberă circulație până la finalul anului.

Noua rezoluție arată că românii și bulgarii sunt discriminați când călătoresc în străinătate și că, în același timp, se confruntă cu costuri ridicate mai ales în comerț.

Totodată, documentul prevedere că neintegrarea celor două țări are și un impact semnificativ asupra mediului, 46.000 de tone de dioxid de carbon fiind emise anual de milioanele de mașini care stau la coadă pentru a trece frontierele dintre Grecia și Bulgaria sau România și Ungaria.

Același document recomandă Comisiei Europene să calculeze pierderile suferite de România și Bulgaria în ultimii 11 ani, de când, teoretic, sunt eligibile pentru spațiul Schengen, iar apoi să stabilească un mecanism prin care sa fie oferite despăgubiri. Chiar dacă va fi aprobată miercuri, când este programat votul, rezoluția are mai degrabă caracter simbolic, fără efecte juridice.

În decembrie 2022, în cadrul Consiliului JAI, Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Olanda a votat împotriva accederii Bulgariei. Subiectul nu a mai fost pus de ordinea de zi a următoarelor întruniri ale Consiliului de Justiție pentru că țara noastră nu avea toate voturile necesare pentru a primi un răspuns favorabil.

Austria este în continuare împotriva aderării României, și cere măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Sursa foto: Raul Bambu / Europa FM