Confidenţialitate

Rezidentul legat de glie

Astăzi dezbatem soluțiile societății noastre de a împiedica exodul de creiere, cu o discuție aplicată ‐ plecarea medicilor rezidenți.

Meseria de medic nu este una obișnuită, este prin excelență vocațională, presupune multă muncă și o viață dedicată studiului permanent dar și societății. Viața unui medic nu‐i mai aparține lui într‐o foarte mare măsură, aparține celor pe care medicul jură să îi salveze, aplicând cunoştinţele acumulate.

Problema societății noastre este că în ultimii 10 ani nu am mai putut împiedica plecarea masivă a medicilor străinătate, în condițiile unor diferențe de salariu uriașe, știm cu toții. În aceste condiții, spitalele din România au început să deschidă procese împotriva acelor medici rezidenți care, la terminarea rezidențiatului, sau chiar puțin înainte de terminare, abandonează contractul semnat cu spitalul pentru a părăsi țara.

Până acum tinerii medici au câștigat cam toate procesele deschise împotriva lor, în ciuda faptului că au semnat contracte prin care se obligă să practice meseria de medic în spitalul respectiv la terminarea rezidențiatul cel puțin același număr de ani petrecuți în perioada de rezidenţiat.

Dar discuția pe care vrem să o avem cu dumneavoastră astăzi nu este una de ordin juridic, ci mai degrabă una de ordin moral sau, poate fi punctul de pornire al unei eventuale schimbări a legislaţiei.

Potrivit unui calcul publicat de cotidianul Adevărul la finalul anului trecut, în ultimii 10 ani statul român a pierdut 600 de milioane de euro, bani reprezentând cheltuielile pentru educarea și specializarea medicilor ce‐au părăsit România în ultimii 10 ani.

În dezbaterea de astăzi ne concentrăm însă doar asupra rezidenților, și vă întrebăm pe dumneavoastră dacă ei ar trebui legați de glie, obligați să muncească în România încă cel puțin trei ani la finalul rezidențiatul lui care atât durează în cele mai multe cazuri, sau dacă ar trebui să îi lăsăm să plece unde vor, căci sunt oameni liberi cu drept gratuit la educație ca noi toți.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-ce-facem-cu-medicii-romaniei-13-februarie-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]