Confidenţialitate

Revista presei, 4 mai

Arde! titrează Gazeta sporturilor. Întrerupt mai mult de un sfert de oră din cauza suporterilor dinamovişti, derbiul cu Steaua a fost decis de dubla lui Stanciu. Roş-albaştrii se menţin la 2 puncte în spatele târgumureşenilor de la ASA, astfel că ultimele runde din campionat vor fi incendiare.

Adevărul scrie despre cazurile ratate de agenţii care spionau pentru primarului Iaşiului. Poliţia Locală, instituţie aflată în subordinea lui Gheorghe Nichita, a fost implicată în mai multe scandaluri publice, prin care şi-a demonstrate incompetenţa, dar şi obedienţa faţă de edil. De fiecare dată, poliţiştii-şefi invocau lipsa efectivelor sau subfinanţarea. Unul dintre cazurile scandaloase de la Iaşi este cel al adolescentei care a fost sugrumată de iubitul gelos, în plină zi, în parcul Copou.

Evenimentul zilei sintetizează, pe prima pagină, declaraţiile premierului din interviul acordat publicaţiei. În opinia lui Victor Ponta, arestul preventiv a devenit o regulă, ceea ce reprezintă o greşeală, procurorii blochează – prin anchete – accesarea fondurilor europene, reducerea TVA la alimente nu va fi un eşec, iar relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis este foarte bună.

Jurnalul naţional observă că incompatibilităţile şi condamnările au rărit parlamentul. La ora actuală, peste 2 milioane de români nu sunt reprezentaţi în legislativ. Guvernul refuză să organizeze alegeri parţiale în colegiile rămase fără aleşi. Rezultă un paradox tipic românesc: parlament supradimensionat, cetăţeni nereprezentaţi.

Potrivit României libere, Uniunea Europeană va închide uşa Moldovei, Ucrainei şi Georgiei. Declaraţia finală a apropiatului summit de la Riga nu va conţine nicio frază despre o viitoare admitere a celor 3 state în spaţiul comunitar. Este un semnal că intimidările Rusiei au dat roade la Bruxelles.

Hectarul de teren arabil din vestul ţării se apropie de pragul a 10.000 de euro, notează Ziarul Financiar. Un investitor german pregăteşte o tranzacţie de un milion de euro, care a primit girul Ministerului Agriculturii. Preţul se apropie de cel pentru un hectar în Franţa sau Polonia, în vreme ce în alte zone din ţară terenurile se vând cu preţuri de până la 4 ori mai mici.