Reuters: Ministrul Toader cere destituirea șefei Anticorupție, în ciuda performanțelor direcției

Ministrul Justiției din România a cerut ca procurorul șef al Direcției Anticorupție să fie destituit pentru „exces de autoritate”, declanșând noi proteste de stradă, relateză Reuters.

Tudorel Toader a dat citire, joi, unui rezumat al raportului în care critică unele activități ale Laurei Codruta Kovesi, spunând că aceasra este responsabilă de „acte și fapte inacceptabile într-un stat de drept”.

Reuters amintește că, sub mandatului procurorului-șef, început în 2013, rata condamnărilor a crescut semnificativ într-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeană, DNA obținând laude din partea autorităților UE, care monitorizează progresele din Justiția românească.

Aflat la guvernare, Partidul Social-Democrat a încercat, în urmă cu un an, să dezincrimineze mai multe infracțiuni de corupție printr-o ordonanță de urgență, ceea ce a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii.

O ulterioară reformă judiciară, aprobată de coaliția de guvernământ la sfârșitul anului trecut, dar criticată de președintele Klaus Iohannis, mii de magistrați, Comisia Europeană și Departamentul american de Stat – s-a întors în Parlament după ce Curtea Constituțională a stabilit că unele dintre articole încalcă legea fundamentală.

Ministrul a spus că DNA nu poate să se identifice cu o singură persoană, ale cărei acțiuni au dovedit că pot pune „în pericol” instituția, printr-un „exces de autoritate”, sfidând Parlamentul și contestând hotărâri ale Curții Constituționale.

Tudorel Toader, membru al celui de-al treilea guvern al României din ultimul an, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți.

Președintele Klaus Iohannis, care deține ultimul cuvânt în decizia de schimbare a procurorilor-șefi, a anunțat că raportul ministrului era neclar și necesită analize.

Potrivit Palatului Cotroceni, „președintele a declarat în repetate rânduri că este mulțumit de activitatea DNA și a conducerii acesteia, o opinie pe care o are în continuare”.

Direcția Anticorupție, amintește Reters, a investigat în ultimii ani deputați, miniștri, primari, magistrați și oamenii de afaceri, dezvăluind conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude și acordarea de contracte publice în schimbul mitei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS