Confidenţialitate

Reuters: Ministrul Toader cere destituirea șefei Anticorupție, în ciuda performanțelor direcției

Ministrul Justiției din România a cerut ca procurorul șef al Direcției Anticorupție să fie destituit pentru “exces de autoritate”, declanșând noi proteste de stradă, relateză Reuters.

Tudorel Toader a dat citire, joi, unui rezumat al raportului în care critică unele activități ale Laurei Codruta Kovesi, spunând că aceasra este responsabilă de “acte și fapte inacceptabile într-un stat de drept”.

Reuters amintește că, sub mandatului procurorului-șef, început în 2013, rata condamnărilor a crescut semnificativ într-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeană, DNA obținând laude din partea autorităților UE, care monitorizează progresele din Justiția românească.

Aflat la guvernare, Partidul Social-Democrat a încercat, în urmă cu un an, să dezincrimineze mai multe infracțiuni de corupție printr-o ordonanță de urgență, ceea ce a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii.

O ulterioară reformă judiciară, aprobată de coaliția de guvernământ la sfârșitul anului trecut, dar criticată de președintele Klaus Iohannis, mii de magistrați, Comisia Europeană și Departamentul american de Stat – s-a întors în Parlament după ce Curtea Constituțională a stabilit că unele dintre articole încalcă legea fundamentală.

Ministrul a spus că DNA nu poate să se identifice cu o singură persoană, ale cărei acțiuni au dovedit că pot pune “în pericol” instituția, printr-un “exces de autoritate”, sfidând Parlamentul și contestând hotărâri ale Curții Constituționale.

Tudorel Toader, membru al celui de-al treilea guvern al României din ultimul an, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți.

Președintele Klaus Iohannis, care deține ultimul cuvânt în decizia de schimbare a procurorilor-șefi, a anunțat că raportul ministrului era neclar și necesită analize.

Potrivit Palatului Cotroceni, “președintele a declarat în repetate rânduri că este mulțumit de activitatea DNA și a conducerii acesteia, o opinie pe care o are în continuare”.

Direcția Anticorupție, amintește Reters, a investigat în ultimii ani deputați, miniștri, primari, magistrați și oamenii de afaceri, dezvăluind conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude și acordarea de contracte publice în schimbul mitei.