Confidenţialitate

Reuters: Comisia Europeană va aproba PNRR al Ungariei, dar va reține orice plată până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite | AUDIO

Comisia Europeană va aproba Planul de Redresare al Ungariei, dar va reține orice plată până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite, au declarat surse din cadrul executivului comunitar citate de Reuters. Odată ce Ungaria va îndeplini cerințele privind combaterea corupției și independența sistemului judiciar, astfel încât fondurile europene să nu fie cheltuite în mod necorespunzător, plățile vor fi deblocate, au mai afirmat sursele. Fără aprobarea din 2022, 70% din subvențiile din fondul de Redresare ar fi fost irevocabil pierdute.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cadrul PNRR, Ungaria ar putea primi 5,8 miliarde de euro pentru a face economia mai ecologică și mai digitală. Budapesta are mare nevoie de acești bani în contextul unei inflații în creștere, al încetinirii creșterii economice și al creșterii costurilor de împrumut.

De săptămâna viitoare, potrivit acelorași surse, Comisia ar putea recomanda și suspendarea unei treimi din fondurile de coeziune, circa 7,5 miliarde de euro.

Măsura Comisiei de a reține în total 13,3 miliarde de euro de la Ungaria vine după luni de negocieri cu Guvernul premierului Viktor Orban în legătură cu preocupările Bruxellesului privind corupția la nivel înalt, protejarea independenței instanțelor, presei si instituțiilor neguvernamentale, precum și a drepturilor minorităților.
Ungaria trebuia să ia măsuri în privința unora dintre aceste teme până la 19 noiembrie, dar o evaluare preliminară a arătat că măsurile luate sunt insuficiente.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Der Spiegel: Ungaria riscă să piardă bani europeni pentru că nu ar fi respectat promisiunile cheie făcute CE în privința statului de drept | AUDIO