Confidenţialitate

Ce au discutat liderii UE la reuniunea de la Paris privind sprijinul acordat Ucrainei. Macron: „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige în Ucraina” | AUDIO

După reuniunea de la Paris la care au participat lideri europeni, președintele Franței spune că nu exclude trimiterea unor trupe occidentale pe teren care să sprijine Ucraina în război. La întâlnirea de la palatul Elysee, șeful statului francez a declarat și că aliaţii Ucrainei vor înființa o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Emmanuel Macron spune că în viitor, trupe străine ar putea ajunge în Ucraina ca să sprijine țara în război. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la o înțelegere oficială în acest sens după întâlnirea șefilor de stat și de guvern, organizată la Paris. Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că trimiterea de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi a reuniunii.

Aliații Ucrainei sunt deciși să nu lase Rusia să câștige.

Mai multe țări europene sunt de acord ca Uniunea Europeană să cumpere muniție produsă în afara Europei pentru a ajuta Ucraina. Propunerea a fost inițiată de Cehia și a fost susținută de mai multe țări.

Aproximativ 15 state sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative prin care să sprijine Ucraina să facă față lipsei de muniție, în special de obuze de artilerie. Olanda va contribui la planul ceh cu „peste 100 de milioane de euro” şi „alte ţări vor urma” această cale, a declarat premierul Mark Rutte.

„Convingerea împărtășită cu partenerii noștri în această seară este că Rusia nu poate și nu trebuie să câștige în Ucraina”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe platforma X.

Participarea președintelui Klaus Iohannis la reuniunea de lucru de la Paris privind sprijinul acordat Ucrainei

„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 26 februarie 2024, la Paris, la invitația Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulți lideri aliați pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei și modalitățile concrete pentru continuarea coordonată și de o manieră cât mai eficientă a sprijinului acordat Ucrainei”, transmite Administrația Prezidențială.

Potrivi sursei citate, concluzia unanimă a participanților la reuniunea de nivel înalt de la Paris a fost aceea că este nevoie ca eforturile pentru continuarea sprijinului multidimensional acordat Ucrainei să fie intensificate.

Președintele României a salutat inițiativa Președintelui francez și „a evidențiat că menținerea unității și a acțiunii coordonate la nivelul Uniunii Europene și al NATO continuă să fie aspecte esențiale”.

Klaus Iohannis „a atras atenția asupra securității la Marea Neagră, regiune în care efectele conflictului se resimt intens”

Președintele a prezentat acțiunile și măsurile întreprinse de România pentru a ajuta Ucraina și a reiterat poziția fermă de susținere a Ucrainei atât timp când va fi necesar, potrivit Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește implicațiile războiului asupra partenerilor vulnerabili, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea menținerii unei atenții speciale asupra Republicii Moldova și a evidențiat importanța reacției coordonate de contracarare a acțiunilor hibride din partea Federației Ruse.

Klaus Iohannis „a atras atenția asupra implicațiilor pe care războiul declanșat de Rusia le are asupra securității europene și euroatlantice și, în special, asupra securității la Marea Neagră, regiune în care efectele conflictului se resimt intens.”

Autori: Laura Dori și Claudia Cociug

Sursa colaj foto: Presidency.ro

Citește și: Parlamentul Ungariei ratifică aderarea Suediei la NATO. Stoltenberg: „Suedia va deveni al 32-lea aliat NATO”