Confidenţialitate

Reuniune NATO, la Bruxelles: Fiecare stat membru va raporta sumele alocate apărării colective

Lupta împotriva terorismului va domina reuniunea Alianţiei Nord-Atlantice, de astăzi, prilejuită de inaugurarea noului sediu din Bruxelles.

Pentru preşedintele american Donald Trump şi cel francez, Emmanuel Macron, va fi primul summit NATO de la preluarea mandatelor. România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, speră într-un acord pentru intensificarea eforturilor comune împotriva terorismului.

Fiecare membru al NATO va trebui să raporteze anual conducerii Alianței câți bani alocă apărării colective, cât investește în echipamente și câte trupe trimite în teatrele de operațiuni.

Decizia înființării unui asemenea mecanism a fost anunțată astăzi de secretarul general al NATO, cu doar o zi înainte de mini-summitul de la Bruxelles.

Casa Albă a anunțat că majorează cu 1,4 miliarde de dolari bugetul alocat apărării Europei pentru anul viitor.

La mini-summitul NATO din capitala Belgiei liderii europeni așteaptă din partea lui Donald Trump un angajament ferm privind apărarea colectivă.

Un prim semnal a venit deja, acesta grăbindu-se să aprobe suplimentarea bugetului alocat până acum apărării europene.

Astfel, Statele Unite vor investi în 2018 nu 3,4 miliarde de dolari, așa cum e întâmplă în acest an, ci 4,8 miliarde de dolari.

Majorarea are drept scop descurajarea și apărarea Europei de agresiunea Rusiei, a precizat într-un comunicat comandantul forțelor americane în Europa, generalul Curtis Scaparrotti.

Aproximativ 7 mii de militari americani vor fi prezenți anul viitor în țările aliate din Europa.

Majorând acest buget, președintele Donald Trump se impune în fața celorlalți aliați care s-au arătat îngrijorați că noul lider de la Casa Albă ar putea să se țină de cuvânt și să nu mai sprijine țările care nu alocă măcar 2 la sută din produsul intern brut apărării.

Doar cinci țări fac acest lucru acum, printre ele și România, care nu a demarat însă niciun nou program major de înzestrare, deși s-a angajat că o va face.

Acum, liderii NATO vor adopta un mecanism de monitorizare.

Secretarul gebneral al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că fiecare stat membru al NATO va trebui să raporterze la Bruxelles anual, câți bani alocă apărării, ce echipamente cumpără și cu ce trupe participă la misiunile aliantei.

La reuniunea din capitala Belgiei, aliații vor avea ocazia să-i cunoscă personal pe cei mai noi lideri ai Alianței: președintele Statelor Unite, Donald Trump și pe cel al Franței, Emmanuel Macron.

De asemenea, va fi inaugurat noul sediu al NATO construit pe un teren care în cel de-al doulea Război Mondial a fost teatru de război.