Confidenţialitate

Reuniune la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică după ultimele atacuri cu drone lansate asupra centralei nucleare Zaporojie | AUDIO

Reuniune joi, 11 aprilie, la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) – convocată la cererea Rusiei şi Ucrainei în urma recentelor atacuri cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie. Consiliului Guvernatorilor agenției, din care fac parte 35 de state, a emis patru rezoluţii de când Federația Rusă a lansat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022, condamnând acţiunile Moscovei împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene. 

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu: „Riscul este prezent și să sperăm că se va acționa cu responsabilitate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Centrala, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a fost marţi din nou ţinta unui atac cu dronă, care a lovit sala de teste pentru reactoare, după ce duminică un alt atac de acest fel a lovit clădirea unui reactor, fără a afecta securitatea centralei.

Totuşi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a atras atenţia asupra unei situaţii care în continuare este „extrem de gravă” după ce în zona acestei centrale au avut loc atacuri repetate cu drone sau obuze.

Invitată în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, spune că experții agenției sunt pe teren pentru a gestiona situația.

„Ceea ce este, totuși, asigurator și important pentru noi este prezența experților de la agenție pe teren, dar riscul este prezent și să sperăm că se va acționa cu responsabilitate. Știm cu toții ce se poate întâmpla într-o astfel de situație”, a declarat la Europa FM ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean EnergoDar, aproape de linia frontului.

Funcţionează cu personal ucrainean, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Externe al României, despre pericolul nuclear în conflictul Rusia-Ucraina: „Riscul este prezent. Să sperăm că se va acționa cu responsabilitate, pentru că vorbim aici în principal despre Centrala Nucleară de la Zaporojie” | VIDEO