Reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta ce măsuri anticriză se impun pentru perioada următoare. Grecia, de exemplu, e în continuare în pericol de faliment.

Grecia rămâne o problemă pentru zona euro, deși lucrurile s-au mai calmat pe pieţele financiare. Autorităţile de la Atena trebuie să încheie un acord urgent cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor, înainte ca Uniunea Europeană şi FMI să aprobe un al doilea program de salvare de 130 miliarde de dolari.

În afară de Grecia, alte subiecte ale reuniunii se referă la adoptarea unor măsuri care să asigure stabilitate financiară în ţările cu probleme din zona euro, precum și noul tratat care va întări disciplina bugetară și care ar urma să devină funcţional din ianuarie 2013.

Agenția France Presse se întreabă însă dacă zona euro a depăşit cu adevărat vârful crizei sau este vorba doar despre o perioadă de acalmie, justificată de împrumuturile de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE băncilor europene.

Totuși preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi spune că are încredere că euro se va comporta mai bine în 2012.