Confidenţialitate

Retineri in dosarul subventiilor agricole acordate ilegal de APIA

După mai multe ore de audieri, procurorii i-au reținut pentru 24 de ore pe directorul adjunct al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură din județ și pe un medic veterinar.

În fața instanței, cu propunere de arestare preventivă, va fi dus și un consilier județean din Suceava, suspectat de înșelăciune și gestionare frauduloasă a fondurilor europene.

Gruparea suspectată că acorda ilegal subvenții pentru terenuri și ferme era coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu.

Aceasta a fost reținută pentru 24 de ore, surse judiciare spun că ar fi trimis cadouri de Paște și de Crăciun șefilor de la București pentru ca aceștia să-i asigure protecția.

Alte 2 persoane au fost reținute în acest caz. E vorba de medicul veterinar concesionar Toma Niculai și un consilier județean din Suceava, Ioan Piticari, acuzat de înșelăciune și gestionare frauduloasă a fondurilor europene.

Celelalte persoane audiate în acest dosar vor fi cercetate în libertate.

Procurorii spun că rețeaua acționa în județul Suceava, însă avea ramificații până în Capitală.

Suspecții ar fi falsificat documente astfel încât terenuri agricole fictive să primească subvenții.

Toate aceste falsuri erau înregistrate în baza națională de date cu ajutorul unor funcționari ai APIA București.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, iar prejudiciul ar depăși cinci milioane de lei.

În dosar sunt menționate și mai multe parohii și mănăstiri din județiul Suceava care ar fi beneficiat ilegal de bani europeni.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor evită să comenteze și preciează că aşteaptă soluţionarea anchetei, iar ‘cei care au greşit vor plăti’.