Rețeaua seismică națională funcționează în stare de avarie din cauza nefinanțării

Activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului este grav afectată de subfinanțare.

Instalațiile seismologice funcționează la cota de avarie pentru că nu mai există bani de mentenanță de câteva luni. Nu mai exostă bani pentru schimbarea pieselor defecte, pentru funcționarea mașinilor în teren și nici pentru plata utilităților.

Directorul general al Institutului, Constantin Ionescu, declară în exclusivitate pentru Europa FM că din luna decembrie, instituția nu a mai primit bani de la Ministerul Cercetării, în subordinea căruia se află. În total, INCDFP ar trebui să primească, 2,3 milioane de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului este o instituție strategică și furnizează permanent date vitale centralei nucleare de Cernavodă, Inspectoratului pentru Situații de Urgență dar și unor organizații internaționale din care România face parte. Este vorba inclusiv despre informații privind teste nucleare făcute de alte state.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, pentru a putea supraviețui Institutul  a făcut un credit, în așteptarea banilor de la Ministerul Cercetării.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că fondurile alocate Institutului pentru Fizica Pământului sunt gestionate de directorii din cadrul instituţiei.

“Chestiunile interne ale instituţiilor, ale fiecarui NCD ( instituţie naţională de cercetare şi dezvoltare -n.r. ) sunt în gestiunea directorilor de acolo. Planul de investiţii, fondurile alocate nu trebuie sa le creeze probleme”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS