Confidenţialitate

FT: Republica Moldova va semna un parteneriat de securitate și apărare cu UE

O propunere a Uniunii Europene urmează să fie aprobată în cursul săptămânii viitoare și presupune ca Republica Moldova să sporească schimbul de informații și să efectueze exerciții militare comune. Mai mult, Republica Moldova va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al blocului. Aceste măsuri, scrie Financial Times – care a consultat propunerea Uniunii Europene – ar constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali. Constituția Republicii Moldova proclamă „neutralitatea permanentă” și exclude apartenența la NATO.

Propunerea de „parteneriat în domeniul securității și apărării” cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia cu Occidentul.

Ce presupune noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul? Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze

Noul parteneriat de securitate urmărește „consolidarea” participării Republicii Moldova la misiunile de apărare ale Uniunii Europene, inclusiv la exerciții militare „live”.

Națiunea est-europeană ar urma, de asemenea, să fie integrată în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”.

Moldova și Uniunea Europeană vor lua măsuri pentru a „extinde domeniul de aplicare” și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se arată în propunere.

De asemenea, parteneriatul va încerca să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”, relatează Financial Times.

„Acest lucru pune structură și organizare în jurul cooperării”, a adăugat oficialul.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii.

Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze.

Rusia, despre Republica Moldova: „În ceea ce o privește pe Sandu, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich”

În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”.

Lavrov a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

„În ceea ce o privește pe Sandu, știți, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci și acolo au făcut experiemnte cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Republica Moldova cataloghează în octombrie 2023 Rusia o „amenințare la adresa securității”

Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile Uniunii Europene pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un general al Ministerului rus al Apărării, reținut la Moscova. Iuri Kuznețov a fost ridicat de mascați direct din vila sa | AUDIO