Confidenţialitate

Republica Moldova: Starea de urgenţă, prelungită

Instituită în Republica Moldova la 24 februarie, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, măsura stării de urgenţă a fost prelungită, joi, cu alte 60 de zile.

Potrivit presei de la Chișinău, este a treia prelungire a stării de urgenţă de când a început conflictul în Ucraina, şi a fost aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.

Șefa Internelor, Ana Revenco, a declarat ”că necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile şi ameninţările persistente ce vizează securitatea naţională, precum şi aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului”, relatează Unimedia.

La rândul său, şefa guvernului a motivat că, timp de aproape un an, guvernul său a fost nevoit să acţioneze într-un context fără precedent, în care a trebuit ”să acţioneze precum pompierii chemaţi să stingă incendii, uneori şi câte patru incendii pe zi”.

Natalia Gavriliţa a profitat de ocazie pentru a critica societatea rusă Gazprom, pe care a acuzat-o că nu-şi respectă obligaţiile contractuale, în urma reducerii cu 30% a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova, reducere pusă de Gazprom se seama restricţiilor ce i-au fost impuse de operatorul ucrainean al gazoductelor ce transportă gazele.

Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie.

Natalia Gavriliţa a invocat acest argument al aprovizionării cu gaze în justificarea pe care a dat-o prelungirii stării de urgenţă.

FOTO: Inquam