Confidenţialitate

Republica Moldova: Presedintele promulga 4 din cele 5 legi controversate / Revocarea magistratilor Curtii Constitutionale – in discutie la Parlament

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a promulgat, joi, patru dintre legile controversate adoptate, vineri, în Parlament.

Astfel, Centrul Național Anticorupție trece în subordinea Guvernului. Premierul interimar va avea puteri extinse și va putea demite miniștri.

Pragul electoral pentru partide crește de la 4% la 6 procente iar posesorii de paşapoarte sovietice, care nu și-au schimbat documentele, vor putea să voteze.

Prevederile au fost votate în Parlament, săptămâna trecută, de aleșii Partidului Liberal-Democrat în colaborare cu Partidul Comuniștilor.

O singură lege – care prevedea că judecătorii Curţii Constituţionale să poată fi demişi de Parlament – a fost retrimisă la Parlament de către șeful statului.

Explicații au venit de la fostul premier al PLDM, Vlad Filat – AUDIO 1.

Între timp, Curtea Constituțională a României atrage atenția că Parlamentul de la Chişinău nu poate revoca judecătorii constituţionali – AUDIO 2.

Curtea Constituţională de la Chișinău a cerut un punct de vedere insituției similare din România în data de 3 mai. Este o procedură normală, de cooperare în cadrul Comisiei de la Veneția.

Magistrații români au invocat mai multe prevederi din Constituția Republicii Moldova, între care: ‘judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili ‘, ‘Curtea este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova’ și ‘Curtea este independentă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei’.

Drept urmare, parlamentarii moldoveni nu pot adopta legi prin care judecătorii constituționali să fie revocați, în condițiile în care aleșii au obligația – potrivit legii fundamentale moldovenești – să asigure independența judecătorilor.

Curtea Constituțională a României a transmis colegilor moldoveni că pot corecta orice lege care le afectează independența, declarând-o neconstituțională.