Republica Moldova: Președintele ales, Igor Dodon, depune jurământul în 23 decembrie. Prima măsură anunțată – îi va retrage lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova

Socialistul Igor Dodon va depune jurământul cu două zile înainte de Crăciun, în 23 decembrie, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Republicii.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat rezultatul alegerilor la începutul săptămânii.

Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV de la Chișinău, Igor Dodon a spus că, printre primele măsuri pe care le va lua după învestire, se vor afla retragerea cetăţeniei moldovene acordate soţilor Băsescu la începutul lunii noiembrie și demiterea ministrului Apărării, Anatol Șalaru, pe care îl consideră „singurul unionist” din Guvern.

În cazul cetățeniei acordate soților Băsescu, Igor Dodon a declarat:

„Procedura de acordarea a cetăţenie a fost încălcată, iar asta va sta la baza cererii pentru retragerea acestei cetăţenii. Dacă Băsescu vrea să devină cetăţean al Republicii Moldova, lasă să o primească legal, aşa cum se cuvine”.

În urmă cu o lună, Traian Băsescu anunța că l-ar putea da în judecată pe Igor Dodon, în cazul în care va încerca să îi retragă cetățenia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au devenit cetățeni ai Republicii Moldova anul acesta: au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la București în data de 3 noiembrie.

În turul doi al scrutinului prezidențial, Traian Băsescu a votat pentru candidata Maia Sandu.

Pe de altă parte, în același interviu pentru NTV, Igor Dodon a precizat că își menține intenția de a interzice unionismul, în condițiile în care tema unirii Republicii Moldova cu România a fost prilej de atacuri lansate de socialist la adresa candidatei pro-europene Maia Sandu, pe care a învins-o în turul doi la alegerile prezidențiale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS