Confidenţialitate

Republica Moldova: Deputații acuzați de corupție și-ar putea pierde imunitatea fără încuviințarea Parlamentului | AUDIO

Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv proiectul pentru modificarea legii actuale. Președinta Maia Sandu a declarat miercuri, din Plenul Parlamentului European, că țara sa va face toate reformele necesarea pentru aderarea la Uniunea Eurpeană.

Guvernul din Republica Moldova a avizat pozitiv proiectul de lege care vizează modificarea Constituției, astfel încât imunitatea deputaților să poată fi ridicată fără înștiințarea Parlamentului.

Dacă modificarea va fi făcută, cei acuzați de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau abuz de putere vor putea fi anchetați mai ușor.

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, spune că imunitatea Parlamentară este un „scut” pentru deputații corupți:

„Reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților sau transmiterea dosarelor în judecată să poată fi făcută fără încunviițarea Parlamentului. A fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională.”

Într-un discurs istoric susținut ieri din plenul Parlamentului European, președinta Maia Sandu a spus că țara a început reforme importante în mai multe domenii cheie, inclusiv justiția. A afirmat că Republica Moldova s-a angajat că va face toate schimbările necesare aderării la Uniunea Europeană:

„Facem pași importanți să ne asigurăm că toate partidele politice și campaniile lor electorale sunt finanțate în mod legal și transparent. Ne aflăm acum pe această cale spre reformarea justiției.”

Maia Sandu a cerut acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock