Republica Moldova: Candidatul Partidului Socialiştilor şi primarul în exerciţiu intră în al doilea tur de scrutin pentru primăria Chișinăului

După numărarea a 98,7% dintre voturi, primarul în exercițiu Dorin Chirtoacă a obținut peste 37% dintre voturi, în timp ce  socialista Zinaida Greceanîi a fost preferată de aproape 36 % dintre votanți. Cele mai multe mandate din Consiliul Municipal Chișinău au fost obținute tot de Socialiști.

 

Situația este diferită la Orhei și Bălți. Renato Usatîi conduce detașat cursa pentru funcția de primar în Bălți cu peste 70% din sufragii. Partidul acestuia, Patria, a fost exclus de Curtea de Apel Chișinău din alegerile parlamentare din 2014, Usatîi plecând la Moscova de frica unei eventuale rețineri. El a revenit la începutul lunii mai în Republica Moldova și s-a înscris în cursa electorală pentru primăria Bălți.

 

La Orhei, Ilan Shor are aproape 62 % dintre voturi, potrivit rezultatelor prelimitare.

 

Ilan Shor este implicat Jaful Secolului – acheta care urmărește dispariția a peste 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. El este bănuit că ar fi principalul beneficiar al tranzacțiilor financiare făcute la trei bănci din Republica Moldova.

 

Luna trecută, Ilan Shor a fost plasat în arest la domiciliu de justiția din Republica Moldova. El se bucură de o puternică notorietate după ce a preluat controlul unor bănci locale, a  ajuns printre cei care conduc Aeroportul Chisinau si detine posturi de televiziune si un club de fotbal.

 

La alegerile locale din acest an, prezența la vot a fost de aproape 49%, mai mică decât la alegerile similare din 2011, cand aproape 55% dintre cetățeni au mers să voteze.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS