Confidenţialitate

Republica Moldova a reluat achiziţiile de gaze de la Gazprom | AUDIO

Se întâmplă după o pauză de aproximativ trei luni. Chișinăul are contract până în 2026. După o perioadă de criză în sezonul rece în care s-au căutat soluții alternative pentru gaze, guvernanții au apreciat acum prețul oferit de gigantul rus este scăzut, comparabil celui oferit de alți furnizori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gazprom a furnizat, de luna aceasta, câte 5,7 milioane metri cubi pe zi, anunță directorul companiei publice de distribuţie a gazelor naturale Moldovagaz. Vadim Ceban a precizat că s-au reluat achizițiile în baza contractului în vigoare. Fusese semnat în octombrie 2021 pentru 5 ani.

Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achiziţiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producţia de electricitate, a fost luată pentru că preţul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.

Gazprom cere ca plata pentru gaze să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Din decembrie, pe fondul tensiunilor ca urmare a invadării Ucrainei și a tonului critic manifestat de puterea pro-europeană, începând din luna decembrie, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria, unde staționează, de 30 de ani, așa-numite trupe „de menținere a păcii”.

Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusi, în condițiile în care Chișinăul era dependent de Gazprom.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Lilian Carp: Putin are nevoie de o masă de dezbateri, iar Republica Moldova poate fi acest instrument prin care Rusia să ajungă la o discuție cu actori politici internaționali | VIDEO