Republica Moldova – 27 de ani de independență marcați prin concerte și proteste

Republica Moldova sărbătorește luni, 27 august, 27 de ani de independență.

Parade și concerte sunt programate pe tot parcursul zilei în centrul Chișinăului.

Bugetarii au primit cu acest prilej o minivacanță de 9 zile.

Pe de altă parte, sute de polițiști au intervenit în această dimineață la Chișinău, în centrul Capitalei Republica Moldova, pentru a-i evacua pentru protestatarii care de aproape trei luni protestează față de anularea alegerilor pentru primăria orașului.

Alegerile din 3 iunie au fost câștigate de Andrei Năstase, unul dintre liderii Opoziției pro europene, însă Justiția a invalidat alegerile.

De atunci, mii de oameni cer în stradă acceptarea rezultatului alegerilor.

Potrivit siteului unimedia.info, aseară, primarului interimar Rusan Codreanu ordinul de evacuare a fost dat de primarului interimar Rusan Codreanu care a cerut întreruperea manifestației pe perioada unei ceremonii oficiale.

Unul dintre aliații lui Andrei Năstase, Maia Sandu a povestit că în piață au intervenit sute de polițiști care au utilizat forța.

Unimedia relatează că cel puțin o persoană a ajuns la spital, iar alta a postat pe facebook o fotografie cu mai multe răni care i-ar fi fost produse de forțele de ordine.

În paralel, au avut loc ceremoniile de depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare și Sfânt, urmate de parada Portului Popular.

La spectacolul din centrul orașului participă Garda de Onoare care va urca pe scenă împreună cu Orchestrei Prezidențială și Orchestra Națională Simfonică.

Mai multe ansambluri populare din ţară apar în programul oficial în care au fost cuprinși și artiști de muzică moldoveni dar și români precum Marcel Pavel, Paula Seling şi Ionuț Dolănescu.

În această perioadă, bugetarii din republica Moldova au o minivacanță.

Guvernul de la Chișinău a stabilit că zilele de 28, 29 și 30 august 2018 sunt zile libere.

Acestora li se adaugă zilele de 27 și 31 august, care – potrivit prevederilor Codul Muncii – sunt declarate zile de sărbătoare nelucrătoare.

27 august este Ziua Independenței, iar pe 31 august moldovenii marchează Sărbătoarea Limba noastră.

Așa s-a ajuns la un total, cu două weekenduri, de 9 zile libere pentru bugetari.

Foto: Dorin Galben și Elena Covalenco, via Facebook.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS