Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Sporurile pentru condiții vătămătoare de la Primăria Capitalei merg înainte, Primăria nu spune de ce le plătește

Cei peste 1.000 de angajați ai Primăriei Capitalei încasează un spor de condiții vătămătoare de muncă.

E un spor care – potrivit Legii Salarizării personalului plătit din fonduri publice, dar și a unui regulament adoptat de Guvern în urmă cu aproape 4 ani – se acordă ca procent din salariu. De obicei, este 15 la sută.

Primăria Capitalei le-a plătit angajaților săi, în lunile ianuarie și februarie, sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă în sumă totală de 2.202.916 lei, scrie SpotMedia.ro, care a vrut să afle și de ce sunt plătite aceste sporuri.

Mai ales că cei mai mulți lucrează în sediul din centrul Bucureștiului, a cărui reabilitare s-a încheiat prin 2016.

Dar Primăria Capitalei s-a limitat să spună doar că sunt 5 factori nocivi care acționează asupra angajaților săi. Nu vrut să spună, însă, și care sunt acești factori.

Pe de altă parte, tot Primăria a mai spus că ultimele măsurători care să determine cât de vătămătoare sunt condițiile de lucru au fost făcute pe 26 octombrie 2020. A fost într-o luni, cu numai 3 zile înainte ca Nicușor Dan să depună jurământul de primar general. Nu a comunicat, însă, și cine a făcut aceste măsurători. 

Recent, primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că anulează sporul pentru condiții vătămătoare de muncă acordat celor de la ADP Sector 1, după ce a aflat dintr-un reportaj exclusiv Europa FM că radiațiile pentru care aceștia încasau sporul erau de 1379 de ori mai mici decât nivelul de referință.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.