Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Sporuri crescute de 6 ori în 4 ani la Casa Națională de Pensii

În 4 ani, sporurile pentru condiții vătămătoare încasate de angajații Casei Naționale de Pensii au crescut de aproape 6 ori în valoare, de la 5,5 milioane de lei în 2017 la 30,8 milioane de lei anul trecut.

Sporurile de la Casa Națională de Pensii au fost majorate astfel: în 2017, suma acordată a fost de 5,5 milioane de lei. În 2018, ea a crescut la aproape 7 milioane de lei. În 2018 suma a explodat, ajungând la 30,8 milioane de lei. În 2020, suma s-a apropiat de 40 de milioane de lei, scrie Newsweek România.

Potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării unitare, sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază pot beneficia toate categoriile de personal bugetar salarizat. 

În unele cazuri, însă, aceste sporuri sunt acordate fraudulos. După cum ați aflat dintr-un reportaj Europa FM,  la ADP Sector 1 din Bucureșt angajații încasau sporuri pentru radiații electromagnetice – spor de antenă – de 15% în plus la salariu încă de prin 2016, dar o măsurătoare  făcută anul acesta a arătat că nivelul radiațiilor respective este, de fapt, de 1379 de ori mai mic decât nivelul de referință. Adică, practic, radiațiile sunt inexistente.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.