Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Mirajul tratamentelor neautorizate pentru Covid și lumea “doctorilor” de pe facebook

Românul s-a născut frate cu codrul și specialist în tratamente de orice fel, tratament cu care s-a vindecat și un vecin sau un văr de-al doilea. De când cu pandemia și accesul la Facebook, românii apelează la tot mai multe tratamente neautorizate și de ceva timp, sunt la mare căutare slănina râncedă și Arbidolul. 

Cu slănina râncedă nu-s prea multe explicații de dat, dar Arbidolul e un medicament rusesc FĂRĂ AUTORIZAȚIE în Uniunea Europeană și Statele Unite, pe care-l vând prin piețe moldovenii de peste Prut, lângă robineți și țigări fără timbru. Unii fac automedicație cu pastilele acestea și, printre cei care au înghițit Arbidol se numără și Gabriela Firea, senator PSD. Ascultăm o declarație făcută la România TV.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

– Nu se explică cu subiect și predicat dacă acest antiviral este bun sau nu. Eu cred că este foarte bun în lipsă de altceva. Și nu este atât de toxic, sau nu este mai toxic decât alte medicamente. Pentru că m-am tratat și eu în afecțiunea cauzată de sarcov 2 cu acest medicament și vorbesc din proprie experiență.

Ne bucurăm că doamna Firea se simte bine și că nu a avut efecte secundare în urma tratamentului urmat de la sine putere. Dar în ce vă privește, vă rugăm, nu vă tratați singuri cu pastile aduse din spațiul ex-sovietic – și, în general, nu luați medicamente fără recomandarea precisă a doctorului și în niciun caz că ați văzut la televizor sau pe Facebook că a luat cineva și zice că i-a făcut bine. De altfel, pastilele astea rusești sunt privite cu destulă rezervă chiar și de lumea medicală din Rusia, care afirmă că medicamentul în cauză nici nu are vreo eficiență semnificativă în lupta cu orice. Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele luni, pe Facebook au apărut mai multe grupuri ale celor au trecut sau trec prin covid. În principiu, nu e rău ca oamenii să își împărtășească experiențele și temerile. Deși, unele temeri și sfaturi sunt cam ciudate, ca să zic așa… De pildă:

Bună dimineața! Vi s-a întâmplat după covid să vă treziți dimineața cu pleoapele superioare umflate și uneori mâncărimi la nivelul ochilor? Sau cu o pleoapă mai umflată decât cealaltă?

Bună seara! S-a mai confruntat cineva cu sughiț după covid?

Alt utilizator a postat că plămânii tatălui său sunt afectați în proporție de 70 la sută. Ce sfat credeți că primit de la unul dintre specialiștii de pe Facebook?

Dați-i ceapă coaptă cu miere și mere rase, călite. Și am auzit de la un călugăr că slănina râncedă, câte o bucățică, e bună pentru plămâni.

Trecând peste problemele și soluțiile de acest fel, în mod frecvent, doctorii cu licență luată pe Facebook recomandă, mai nou, tratamentul la domiciliu cu Arbidol. Alt sfat frecvent se referă închirierea de concentratoare de oxigen pentru cei care se chinuie să respire. Hai să le luăm pe rând. Mai întâi, medicul Beatrice Mahler a explicat de ce folosirea după ureche a concentratoarelor nu e o idee bună.

Beatrice Mahler: – Această afecțiune poate să ducă la o afectare pulmonară importantă în care debitul pe minut și concentrația de oxigen pe care o asigură concentratorul nu sunt suficiente. Pacienții stau liniștiți că ei acasă au concentrator, nu percep neapărat nivelul scăzut al oxigenului, pentru că receptorii care sunt la nivelul vaselor nu transmit informația la creier. Și astfel, pacientul ajunge la spital cu sindrom post covid grav, la 14-18 zile după debutul bolii. 

Reporter: – Spuneți că din cauza concentratoarelor, pacienții pot ajunge la spital prea târziu, cu forme grave. 

Beatrice Mahler: – Exact. 

Reporter: – Forme grave pe care nu au realizat că le dezvoltă pentru că la nivel superficial, concentratorul de oxigen a ținut situația sub control. 

Beatrice Mahler: – Doar la nivelul percepției pacientului.

Am întrebat-o pe Beatrice Mahler ce este Arbidolul și de ce, oficial, nu se găsește în România…

Beatrice Mahler: – Nu cred că e cazul să ne punem speranța în el. Este un antiviral care nu are indicație certă pentru sars-cov-2. Nu este autorizat și nu poate să fie recomandat de niciun medic român. În schimb, avem tratament cu anticorpi monoclonali și pentru asta, pacientul trebuie să vină la spital, să i se facă perfuzii. 

Reporter: – Dar de ce credeți că sunt oameni că preferă să trateze acasă, iată, cu un medicament produs în Rusia, care pentru Uniunea Europeană și America de Nord nu are autorizație… 

Beatrice Mahler: – Oamenilor le e frică de spital și încearcă să găsească soluții să își rezolve problema acasă. Și așa ajung la terapii pe care le află din diverse surse, fără a avea recomandare medical.

Primele dezbateri despre eficiența acestui medicament au apărut chiar în Rusia. Se întâmpla în 2007, cu mult înainte de pandemie. În afară de Rusia, doar China a mai folosit Arbidolul la scară largă, dar fără vreun efect notabil. Înainte să afle de Arbidol, românii (și nu doar ei, ce drept) s-au tratat acasă cu Ivermectină. Pe scurt, un antiparazitar folosit în special de veterinari, pentru a scăpa câinii sau pisicile de viermi.

O bună parte dintre cei care apelează la astfel de tratamente nu sunt vaccinați și nici n-au de gând. L-am întrebat pe sociologul Barbu Mateescu de ce mulți români au încredere în pastile de care au auzit prima oară în urmă cu o lună. Și nu în vaccinuri pe care, între timp, le-au făcut peste 4 miliarde de locuitori ai Planetei.

Barbu Mateescu: – Poate fi faptul că românii nu au încrede în stat. Vaccinul e recomandat de autoritățile statului și orice altă variantă poate părea mai bună. Sunt oameni conștienți că boala există, dar din cauza imaginii proaste pe care o au despre vaccin, decid să apeleze la alte mijloace care poate să le ofere imunitatea vaccinului 

Reporter: – Cum se poate câștiga încrederea? 

Barbu Mateescu: – Cred că trebuie implicați mai mult medicii de familie. Și Organizația Mondială a Sănătății. Respectiv, că există un mijloc de a comunica cu toată populația, dar nu a fost folosit eficient până acum. 

Reporter: – La medicii de familie vă referiți? 

Barbu Mateescu: – Exact.

În concluzie, pentru orice problemă legată de Covid-19, sunați la medicul de familie sau la DSP. Și în situații grave, chiar la 112.