Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Mii de familii din Vaslui nu au apă, deşi au plătit sume mari de bani pentru a se racorda la sistemul centralizat

 

Mii de familii din Vaslui nu beneficiază de apă, în ciuda temperaturilor caniculare. În mai multe localităţi din preajma oraşului Vaslui oamenii au plătit sume mari de bani pentru a se racorda la sistemul centralizat, dar nu primesc apă.

Conductele de alimentare au fost prost proiectate şi nu pot face faţă numărului de consumatori.

Şefii  Aquavas, care încasează lunar salarii şi de 10 mii de lei, ridică din umeri şi spun nu au nicio soluţie pentru oamenii care s-au racordat la reţeaua de apă dar nu o primesc.

În ultimii ani, autorităţile din Vaslui au dus adevărate campanii pentru a-i convinge pe cetăţenii din mediul rural să se branşeze la reţeaua publică de apă în ideea de a face un pas spre civilizaţie. Consiliul Judeţean Vaslui a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADIV), o instituţie plină de “bune intenţii”.  Instituţia se alimentează din plin din cotizaţiile primăriilor din mediul rural, primării care au investit în sistemele centralizate de apă.

Astfel, mii de familii au împrumutat bani dacă nu au avut şi au plătit pentru a avea apă în case la robinete. Lucrurile au mers bine o perioadă, dar după ce numărul abonaţilor a început să crească a scăzut presiunea apei la robinete, până nu a mai curs deloc. Astfel, familiile din localităţile situate în preajma oraşului Vaslui, cum ar fi Munteni de Jos, Băcăoani sau Secuia, majoritatea formate din bătrâni, au rămas fără apă.

Ca să nu sufere de sete oamenii trebuie să meargă pe jos la izvoare sau fântâni să care apă.

Totul se întâmplă din cauza reţelelor de apă, greşit proiectate, reţele care nu fac faţă numărului mare de consumatori.

Practic, apa ajunge până într-un anumit punct, la consumatorii din prima localitate, următoarele fiind condamnate la secetă. Şefii  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, persoane care încasează lunar salarii şi de 10 mii de lei, ridică din umeri şi spun că nu au nicio soluţie pentru oamenii care s-au racordat la reţeaua de apă, dar nu o primesc. De exemplu, într-un singur an, Asociaţia cu doar şapte angajaţi a avut un fond de salarii de 300 000 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 45 de mii de lei de salariat.

 

foto: radioconstanta.ro[