Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Licitație cu cântec de 22 de milioane de lei la Administrația Parcurilor din București – AUDIO

La Republica Fantastică România vorbim astăzi despre un contract pe bani publici care ne-a ridicat mai multe semne de întrebare.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a organizat o licitație pentru servicii de pază a cărei valoare era de cel puțin 22 de milioane de lei pe an, fără TVA.

Pe lângă faptul că prețul de pornire este cu aproximativ 25% mai mare decât media pieței, trebuie să știți că licitația a fost anunțată la mica publicitate, intr-un ziar, intr-o zi de joi. Și desigur, la avizierul Administrației Parcurilor. Victor Marin a pornit pe urmele acestei licitații cu cântec.

Cele mai multe parcuri din capitală se află în grija Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement. Paza lor este asigurată de către firme private angajate prin licitații. Ultima a avut loc în iulie. Din Caietul de Sarcini care a ajuns în posesia Europa FM, rezultă că valoarea contractului este de cel puțin 22 de milioane de lei pe an.

Un contract atât de mare trebuie postat și pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la dispoziția oricărei firme. Anunțul însă nu e de găsit, nici pe site-ul Administrației Parcurilor, nici pe cel al Primăriei Capitalei, în subordinea căreia se află.

“Este obligată instituția să pună pentru orice tip de achiziție publică un anunț pe SEAP. Chiar și în cazul în care face o cumpărare directă. Achizitonează să zicem un creion, se pune anunțul privind faptul că s-a cumpărat un creion de doi lei și de unde a fost cumpărat”, explică Elena Calistru, expert în finanțe publice la organizația Funky Citizens.

Cu greu, am aflat că anunțul a fost publicat o singură dată, în Ziarul Național, pe 23 iunie 2016, în vreme ce data limită pentru depunerea ofertelor era 1 iulie. Publicația în care s-a făcut anunțul nu este acreditată la Biroul de Audit al Tirajelor. Câți oameni ar fi putut citi anunțul?

”Dacă o publicație nu este membră BRAT, nu știm ce tiraj are, câți cititori are, nu știm dacă publicația ajunge în toate județele. Într-unul, în mai multe. De fapt, nu ai nicio informație despre ea”, spune Alina Ureche, directoarea BRAT.

Din caietul de sarcini rezultă că Administrația Parcurilor are nevoie de câteva sute de posturi de pază. În fapt, un fel de tonete în care stau pazinicii și pentru fiecare, firmele ar urma să primească cel puțin 13,6 lei pe oră, fără TVA. Ca termen de comparație, serviciile uneia dintre firmele care au câștigat licitația de acum doi ani încep de la 12,5 lei pe oră. Comparând mai multe oferte, rezultă că prețul de pornire al contractului este cu aproximativ 25% mai mare decât media pieței. Dacă în următorii doi ani crește salariul minim pe ecomonie, părțile pot să ceară majorarea tarifului. De când a intrat în vigoare actualul contract de pază, salariul minim a crescut cu 275 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.