Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Aglomerație la Comisia de Expertiză Medicală Bihor după ce 10 angajați au fost arestați

Sunt cozi mari la Comisia de Expertiză Medicală din Bihor. Organizare foarte proastă, oamenii vin din zori, pregătiţi să stea la coadă ore în şir – minimum 6 pentru o investigaţie. E important pentru că, pe baza deciziilor medicilor de la această Comisie, se dau sau nu pensii de invaliditate, de boală, şamd.

Nervozitate, evident, liste, înghesuială, o experienţă foarte neplăcută.

Dar de ce e aşa dezorganizare?

Pentru că toată Comisia de Expertiză a fost arestată de procurorii anticorupţie după ce a fost descoperită aici o reţea totală de luat şi împărţit şpagă. Munca celor 10 angajaţi de până săptămâna trecută ai Comisiei de Expertiză e făcută acum de un medic şi o asistentă aduşi din alt oraş.

Deci o instituţie întreagă a fost practic desfiinţată din cauză că toţi angajaţii erau implicaţi în infracţiuni.

Nu e prima, mai ţineţi minte ştirile cu secţiile de poliţie practic desfiinţate după ce toţi poliţiştii fuseseră prinşi că luau şpagă?

Cum era la Comisia de Expertiză din Bihor? Sistem bine pus la punct. Fiecare solicitant trebuia să dea şpagă pensia pe o lună ca să primească ştampila pe dosar. Luai pensie de 600 de lei lunar? Dădeai şpagă 600 de lei. Treaba se făcea în complicitate cu asistentele de la Casa de Pensii, care manevrau mai departe dosarul, şi care luau 20% din afacere.

La percheziţii s-au găsit sume foarte mari de bani – 2,5 milioane de lei, 200.000 de euro, 50.000 de dolari etc.

Anchetatorii au stabilit că există o diferenţă uriaşă între veniturile suspecţilor şi valoarea bunurilor pe care le deţin aceştia.

De exemplu, Fiscul bihorean a verificat situaţia celor reţinuţi şi a descoperit că în perioada 2012-2014, niciunul dintre cei vizaţi de anchetă nu a câştigat mai mult de 150 de mii de lei. În schimb, anchetatorii au aflat că aceştia deţin fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.

Problema, în acest caz, nu e că oamenii dădeau o atenţie unui medic care îi opera sau le oferea un tratament, ci că îşi cumpărau de la medici, cu şpagă, o pensie nemeritată. Cine plăteşte aceste pensii ilegale? Noi…

Ceva ne face să bănuim că nu e aceasta singura situaţie din ţară.

foto: digi24.ro