Confidenţialitate

Reprezentantul statului Belarus la București, convocat la MAE. Președintele Lukașenko a spus că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în România

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat la sediul său, duminică, pe reprezentantul în România al statului Belarus.

Autoritățile de la București critică declarații făcute de liderul de la Minsk.

Aleksandr Lukaşenko a spus că printre ţările în care s-ar putea extinde conflictul din Ucraina sunt Polonia, Republica Moldova şi România.

“Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România”, a transmis MAE.

Diplomatului străin i se va comunica poziţia părţii române.

“Partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Totodată, MAE reaminteşte că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie”, a adăugat MAE.

FOTO: INQUAM/George Călin