Confidenţialitate

Organizatorii de evenimente acuză Guvernul că nu se implică în a ajuta industria spectacolelor

Reprezentanți din industria spectacolelor cer Guvernului să le permită să-și reia activitatea în condiții de siguranță și reclamă lipsa totală de dialog cu autoritățile.

Într-o scrisoare deschisă către autorități, reprezentanții mai multor industrii grav afectate de pandemie (turism, HORECA, organizatori de evenimente, industria hotelieră) cer măsuri concrete pentru a putea relua activitatea.

Bogdan Buta, managerul  general al festivalului UNTOLD, spune că există soluții pentru reluarea parțială a evenimentelor culturale, inclusiv testarea rapidă și vaccinarea:

„Vrem soluții, în momentul în care vom putea relua lucrurile în condiții sigure. Există soluții de genul teste rapide, sunt omologate, validate.”

Dragoș Anastasiu, de la Alianța pentru Turism, acuză lipsa de dialog cu autorităţile:

„Fără doar și poate, e necesar ca primul ministru să stea la masă, ca ministrul de Finanțe să stea la masă, ca ministrul Economiei să stea la masă, ministrul Culturii să stea la masă.”

În industria cinematografelor, pierderile au fost de aproape 80% anul trecut, spune Adrian Cojocaru, de la Asociația Operatorilor de Cinematografe:

„Oamenii își doresc să vină la cinema, iar activitatea în cinematografe poate fi foarte bine organizată, astfel încât să prezinte condiții de siguranță pentru spectatori, de la distanțare fizică la măsurile sanitare de dezinfectare între spectacole.”

Ministrul culturii Bogdan Gheorghiu spune, la Europa FM, că situația ar putea reveni aproape de normal, cu organizarea de concerte în aer liber și evenimente culturale în condiții de siguranță, dacă rata de vaccinare va fi destul de ridicată.

„Îmi pun foarte mari speranțe în această campanie de vaccinare. Dacă vorbim de instituțiile de spectacol, aici am demonstrat deja că avem un public respectuos. (…) Noi, în momentul în care avem discuții cu epidemiologii… aceștia sunt mai rezervați față de aceste evenimente, care nu sunt cu public aflat pe scaune, și atunci aici trebuie să identificăm niște soluții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Luna aceasta s-a împlinit un an de când industriile de evenimente s-au văzut nevoite să își oprească activitatea, iar perspectiva rămâne sumbră.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexandra Stănescu