Reprezentantii HSBC prezinta scuze in urma scandalului international de evaziune fiscala

Potrivit presei, banca britanică HSBC ar fi contribuit la o evaziune fiscală de 180 de miliarde de euro – iar printre clienții ajutați ar fi și mai mulți români.

‘Nu am avut niciodată intenţia să colaborăm cu clienţi care intenţionau să se sustragă impozitelor în ţara de origine….

Prin intermediul unui comunicat de presă, directorul băncii, Stuart Gulliver nu neagă practicile despre care presa a relatat pe larg, dar susține că nu a dorit să-i ajute pe clienții săi să-și ascundă banii.

Însă un fost angajat al filialei din Elveția a dezvăluit că banca nu doar că şi-a ajutat clienţii să ascundă bani, ci, mai mult, a pus la cale o schemă prin care îi ajuta să facă acest lucru.

În acest fel, peste 130 de mii de milionari din peste 200 de ţări ar fi evitat plata de taxe şi impozite.

Potrivit presei elveţiene, reprezentanții băncii au ascuns și banii unor prinţi saudiţi şi organizații bănuite că ar avea legături cu Al Qaeda și finanțarea terorismului internațional.

În cele mai multe dintre aceste cazuri, banca a continuat relaţia cu aceştia chiar dacă ştia de legăturile lor.

Pe lista celor care și-au ascuns banii la această bancă s-ar afla și români – unul dintre ei ar deține nu mai puțin de 800 de milioane de dolari.

În replică, ANAF susținea că nu deține informații bancare despre conturile din străinătate, dar va face demersuri pentru a le obține.