Confidenţialitate

Reportaj: Paștele în Ucraina, între speranță și deznădejde. La Cernăuți, ajutoarele se împart între refugiați și cei aflați pe front | AUDIO

Președintele Ucrainei face un nou apel la populație să nu se expună armatei ruse în timpul sărbătorilor de Paște. Țara este sub stare de asediu, adică circulația este interzisă pe timpul nopții, iar slujba de Înviere poate fi urmărită online.

În orașele bombardate, sunt puține biserici care mai stau în picioare, spun autoritățile ucrainene. Sărbătoarea pascală este cea mai importantă pentru ucraineni. Refugiații care au plecat din calea războiului spun că cel mai greu este să fie departe de familie.

Peste 85.000 de ucraineni s-au refugiat la Cernăuți. Sunt cazați la localnici, în tabere sau în cămine universitare. Ania este din Harkov și a fugit din calea bombelor împreună cu fetița ei de cinci ani. Cel mai greu este că nu poate fi cu familia, acum de Paște, ne povestește ea. Vrea să revină la o viață normală, dar nu știe când se va întâmpla asta.

Cristina îl are cu ea pe Roman, băiețelul ei de 10 ani. Va merge la biserică în ziua de Paște, să sfințească bucatele pe care le-a primit de la voluntari. Se va ruga pentru ca soldații ucraineni să pună capăt războiului care i-a smuls pe toți de lângă cei dragi.

„Vom împărți cutii de alimente și produse igienice să putem sprijini familiile care se găsesc într-o situație puțin strâmtă. Vom încerca să facem o mâncărică tipică, specială, a lor de Paște”, ne-a spus Israel Galvez, care lucrează de peste 10 ani în România. Acum e la Cernăuți, alături de alți voluntari și asigură pachete pentru refugiați.

Multe pachete merg și pe front, la soldații care luptă pentru libertate, ne povestește Tatiana: „Ei pregătesc medicamente pentru fiecare militar în parte, în principal medicamente care le trebuie și se pot folosi în orice moment”.

Pe front se trimit pachete și de la Univeristatea din Cernăuți. Cristina, al cărei soț este pe front, ne spune că cele mai multe produse care ajung la soldați sunt venite din România:

„Noi ne străduim ca în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni să le trimitem mâncare, din ajutoarele umanitare, toate conservele, toate supele, primim tot din România. Ne rugăm pentru toți soldații și pentru țara noastră, dar acum cred, în ziua de Paște, ne vom ruga special pentru pace.”

Pregătiri pentru ajutorarea refugiaților de sărbători se fac și la Zastavna, un mic sat din apropiere. Svetlana este din Kramatorsk și spune că sărbătorile ar fi fost foarte grele fără ajutorul pe care l-a primit permanent aici:

„Un Paște foarte greu, nu este ca întotdeauna, ca în fiecare an, dar suntem foarte recunoscători persoanelor care dau ajutoare, care se stăruie să le facă o sărbătoare din vremurile astea grele”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.