Confidenţialitate

REPORTAJ. Cum și-au găsit pelicanii creți „casă” chiar lângă rafinăria Petromidia din Năvodari. Biolog: „Pe lacuri naturale nu se poate avea pretenția că omul deține tot”

Când ne gândim la pelicani, probabil, foarte mulți ne imaginăm o pasăre impunătoare, cu cioc lung, încovoiat la vârf, care are un fel de pungă galbenă și elastică sub maxilarul inferior, în care adună peștii cu care se hrănește. Este vorba despre Pelicanul Comun.

Dar știați că în România mai există încă o specie? Se numește „Pelican creț”, care deși seamănă izbitor cu „fratele” mult mai celebru, are multe trăsături distinctive.

Una ar fi că, în urmă cu zece ani, la marginea orașului Năvodari, lângă combinatul Petromidia, s-a stabilit singura colonie de pelicani creți din afara Deltei Dunării. Specia este strict protejată, iar ornitologii studiază permanent comportamentul acestor păsări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diferențele dintre Pelicanul Creț și Pelicanul Comun

Pelicanul este o specie emblematica a Deltei Dunării, fiind una dintre cele mai mari și deosebite păsări zburătoare de pe glob.

În lume există mai multe specii de pelican, iar foarte puțini oameni știu că țara noastră găzduiește două dintre acestea.

Prima, și cea mai cunoscută, este Pelicanul Comun, specie pe care cu toții ne-o amintim din cărțile de biologie. Este una dintre cele mai atractive păsări pentru turiştii care ajung în Delta Dunării.

„Fratele” mult mai puțin cunoscut al pelicanului comun este pelicanul creț, care poate fi identificat foarte ușor după penele ondulate de pe ceafă – de aici și numele.

Pe cât de multe lucruri au în comun cele două specii, încă pe atâtea le deosebesc.

„Cei roz sunt pelicanii comuni. Pelicanii creți au penajul mai cenușiu și sunt ceva mai mari decât pelicanii comuni. Sunt o specie colonială, care cuibărește în grupuri. Există un mare grad de interacțiune socială între indivizii din colonie și au o fidelitate pentru locurile de cuibărit”, spune Sebastian Bugariu.

Sebastian este biolog și lucrează din anul 2004 la Societatea Ornitologică Română. Pasiunea pentru păsări l-a făcut să-și dedice foarte mult timp pentru observarea pelicanilor și nu numai. Povestește că uneori stă nemișcat cu orele pentru a studia o anumită specie.

„Pelicanii care pot fi văzuți în numere mari sunt pelicanii comuni și cuibăresc într-o singură colonie în Delta Dunării și pot ajunge chiar și la câteva zeci de mii. În schimb, pelicanii creți sunt o specie diferită, care nu migrează pe distanță lungă. De asemenea, nu sunt atât de numeroși. Se adună în grupuri de câteva zeci de perechi”, spune Sebastian Bugariu.

Colonie de pelicani creți chiar lângă rafinăria Petromidia

Alături de Sebastian Bugariu, care coordonează pentru România al proiectul de protejare a acestei specii „Pelican Way of Life”, am vizitat singura colonie de Pelicani Creți formată în afară Deltei Dunării.

„Fiind vorba despre o specie strict protejată este de o importanță deosebită că în urmă cu zece ani aici s-a stabilit o nouă colonie, în afara Deltei Dunării, semn că există o redresare a populației”, precizează biologul.

Locul în care specia cuibărește i-a uimit pe biologi. Este vorba de Lacul Tașaul, aflat la marginea orașului Năvodari și la doar câteva sute de metri de uzina petrochimică Petromidia. Zona lacului Tașaul a fost declarată sit natura 2000, iar în teorie ar putea beneficia de o protecție sporită din partea autorităților.

„Prezența lor oferă o imagine destul de contrastantă, faptul că într-o zonă așa de industrializată poate fi văzută o colonie cuibăritoare dintr-o specie strict protejată”, explică Sebastian Bugariu.

Cu toate acestea, intrarea în zona protejată este flancată de munți de gunoaie.

„Greu de zis care este sursa lor. Lumea nu știe că este o zonă așa valoroasă, pajiște naturală, stepică. Probabil nici nu sunt foarte interesați în momentul în care vin și își aruncă gunoaiele ilegal”, afirmă biologul.

Noroc însă că locul de cuibărit al pelicanilor creți este pe o insulă în mijlocul lacului, suficient de feriți de o prezență mult prea intruzivă a omului. De altfel, am admirat zecile de păsări cu ajutorul unei lunete optice speciale care permite urmărirea atentă a păsărilor, fără a le stresa și hărțui.

 

„Pe lacuri naturale nu se poate avea pretenția că omul deține tot”

Sebastian Bugariu subliniază prin acțiunile lor, oamenii pot avea un impact negativ asupra pelicanilor. De pildă este strict interzis accesul în apropierea coloniilor.

„Pe lacuri naturale nu se poate avea pretenția că omul deține tot. Riscul cel mai mare rămâne deranjul, care poate fi involuntar, dar și intenționat. De pildă, se organizează excursii în Delta Dunării cu bărci de mare viteză, iar dacă este identificat un stol de pelicani bărcile intră cu viteză pentru a oferi un spectacol. Acesta este genul de turism pe care vrem să-l combatem”, atrage atenția Sebastian Bugariu.

Populația de pelicani creți a fost afectatăputernică de gripa aviară în anul 2022, însă ultimele date arată că numărul lor s-a stabilizat între timp, spun oficialii Societății Ornitologice Române.

Dacă în vara anului trecut în țara noastră erau 557 de pelicani creți, ultima monitorizare a speciei care a avut loc pe timpul iernii arată că în țara noastră numărul pelicanilor creți a ajuns la aproape 800.

Foto: Sebastian Bugariu/Societatea Ornitologică Română