Confidenţialitate

Remanierea guvernamentală, în dezbaterea conducerii PSD

Înlocuirile cerute de premier în echipa sa vor fi dezbătute, joi, într-o şedinţă a conducerii PSD, care a fost convocată de liderul Liviu Dragnea. Şef al executivului, Mihai Tudose vrea schimbarea miniştrilor cu probleme penale.

Social-democrata Sevil Shhaideh, vicepremier şi şefă a Ministerului Dezvoltării, alături de colega Rovana Plumb, cea care administrează Fondurile Europene, sunt anchetate pentru abuz în serviciu în dosarul trecerii insulei dunărene Belina şi a braţului Pavel din subordinea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman şi ulterioara concesionare către firma TelDrum.

De pe treptele Direcţiei Anticorupţie, unde miercuri a fost audiată de procurori, Sevil Shhaideh le spunea jurnaliştilor că a luat o decizie în ceea ce priveşte viitorul său în guvern, dar că vrea să le-o comunice mai întâi colegilor de partid.

Acuzat că a trucat un concurs pentru posturi de funcţionar, Viorel Ilie – ministru responsabil pentru relaţia guvernului cu parlamentul – aştepta miercuri revenirea din străinătate a liderului său din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a discuta despre eventualitatea unei demisii. Colegii săi din legislativ s-au opus anchetării sale penale.

De imunitate parlamentară continuă să beneficieze şi Rovana Plumb. Un vot în cazul său a intrat în prelungiri. Primele dezbateri sunt programate, joi, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Premierul Mihai Tudose nu şi-a ascuns nemulţumirea nici faţă de unii miniştri care nu performează, fără a face vreo nominalizare în acest sens.

Opoziţia aşteaptă schimbările din guvern, visând la o moţiune de cenzură.

Miercuri, moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Sănătăţii a fost respinsă, chiar dacă şeful PSD, Liviu Dragnea, a votat – din greşeală – pentru demiterea lui Florian Bodog.