Confidenţialitate

Regulile secrete ale Facebook despre sex, terorism şi violenţă, dezvăluite de The Guardian

Într-un articol amplu, cotidianul britanic arată punct cu punct care este ghidul de practici utilizat de moderatorii Facebook în privinţa alegerii conţinuturilor care pot fi postate pe rețeaua de socializare sau nu. ”The Facebook Files” dezvăluie inclusiv politicile de moderare în cazul pornografiei, violenței asupra copiilor ori canibalismului.

Jurnaliștii britanici au citit peste 100 de manuale de pregătire a angajaţilor Facebook, foi de calcul şi organigrame. Ancheta lor dezvăluie presiunea uriașă asupra moderatorilor, acele persoane care stabilesc dacă un conținut va fi sau nu publicat online.

De pildă, moderatorii Facebook trebuie să depună eforturi uriașe pentru a elimina conţinuturile ce incită la ură, mesajele intimidante şi violente. Remarci precum ”Cineva l-a împuşcat pe Trump” ar trebui să fie şterse, pentru că, în calitatea lui de şef al statului, Donald Trump intră în categoria persoanelor protejate. În schimb, videoclipuri cu morţi violente – deşi sunt marcate şi incluse în categoria conţinuturilor deranjante – nu sunt întotdeauna şterse. Explicația celor de la Facebook? Astfel de imagini pot contribui la creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului asupra unor probleme grave precum bolile mintale.

Același regulament stabilește că nu vor șterse nici unele fotografii ce prezintă abuzuri fizice non-sexuale şi intimidarea sau agresarea copiilor. Pot fi ”modificate” în cazul în care conţin elemente sadice.

Pot fi distribuite pe Facebook și fotografii cu abuzuri asupra animalelor – doar imaginile extrem de supărătoare pot fi marcate în categoria ”deranjante”. Sunt permise și creaţiile artistice ce arată nuditate şi raporturi sexuale ori videoclipurile ce prezintă avorturi – atât timp cât nu conţin nuditate.

Același regulament stabilește că orice persoană care este urmărită de peste 100.000 de utilizatori devine ”persoană publică” și pierde protecţia oferită persoanelor private.

Documentele arată faptul că Facebook a emis un nou ghid de practici în privinţa nudităţii, după scandalul apărut anul trecut în urma eliminării unei fotografii legendare cu o fetiță goală, făcută în timpul Războiului din Vietnam. În prezent sunt permise ”excepţii cu valoare de ştire” sub incidenţa regulamentului referitor la ”teroarea războiului”.

O altă problemă a moderatorilor este legată de conturile false; săptămânal, Facebook revizuiește 6,5 milioane de rapoarte despre potenţiale conturi false.