Confidenţialitate

Regulile pentru scenariul în care școlile se redeschid din 8 februarie | AUDIO

În cazul în care școlile se vor redeschide pe 8 februarie, așa cum s-a anunțat, elevii vor trece prin triaj înainte de începerea cursurilor.

De acest lucru ar trebui să se ocupe medicii și asistenții din școli și, dacă unitățile de învățământ nu au personal medical, misiunea va reveni păriților sau cadrelor didactice.

Înainte de cursuri, vor trebui respectate câteva etape. Prima: părinții să țină copiii acasă dacă observă că nu se simt bine. Ministrul Vlad Voiculescu.

”Atunci când vor începe școlile, dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă. Nu-l trimiteți la școală. Poate să-i facă rău lui și poate să facă rău multor altor oameni, și nu numai copiilor, ci și celor de acasă”.

Odată ajunși la școală, elevii trebuie să treacă de un triaj epidemiologic. De acest lucru se vor ocupa medicii școlari sau asistenții din școli – dacă există. Doctorul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

”Acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde există asistentă, va fi asistentă școlară, care va face triajul respectiv”.

În școlile de la sate, mai ales, în care nu sunt nici medici, nici asistente, se poate apela la părinți, la dascăli și la asistenții comunitari, care ar putea fi implicați în testarea rapidă a elevilor și cadrelor didactice.

”Atunci intră, practic, filtrul părinților, filtrul profesorilor și, de asemenea, suntem în discuție cu asistenții comunitari, care au pregătire medicală și se pot implica în activitatea de testare”, spune secretarul de stat Andreea Moldovan.

Guvernanții spun că au pregătit o strategie de testare în școli – elevi și cadre didactice. Vor fi testați cei care au simptome, cei care sunt vizați de alte anchete ale unor suspecți de infectare și toți elevii dintr-o clasă în care a fost depistat un caz covid. A fost cumpărată o parte din necesarul de teste iar testările se vor face prin cabinetele școlare sau prin asistenții comunitari.

”O cantitate importantă este deja achiziționată, există, de asemenea, un acord-cadru încheiat de Comisia Europeană care o să ne dea și nouă acces la un număr important  de teste rapide”, a declarat Vlad Voiculescu.

Revenirea la cursurile în clase ar putea fi permisă din 8 februarie – dar o decizie finală va fi luată de guvernanți cel târziu în data de 2 februarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși