Reguli pentru cersetorii din Salzburg

Deranjați de numărul tot mai mare al cerșetorilor, oficialii din orașul austriac Salzburg au realizat un ghid de bună purtare pentru cei care cer de pomană.

Autoritățile din Salzburg au tipărit peste 3 mii de broșuri cu reguli pentru cerșetori, în 5 limbi străine: germană, română, bulgară, ungară și romani. Ghidul conține și numeroase pictograme pentru ca orice cerșetor să înțeleagă ce are voie să facă și ce nu.

Persoanele care întind mâna la cerșit nu au voie să îi atingă pe cei care trec pe stradă și nici să se țină după ei, în speranța că vor primi un ban. De asemenea, agresarea lor, inclusiv verbală este interzisă. La fel și folosirea copiiilor la cerșit.

Ei au voie să ceară de pomană în liniște și dacă sunt singuri. Trebuie să fie atenți și unde se așează, pentru că nu au voie în fața restaurantelor, a magazinelor, a cișmelelor sau la intrările în case.

Simularea unui handicap fizic este de asemnea interzisă, iar pentru cerșit cu ajutorul unui instrument muzical e nevoie de permis de la primărie. Prezența cerșetorilor în autobuze nu a fost interzisă, dar acestora li se cere să își cumpere mai întâi bilet.

Dacă le dau sau nu bani cerșetorilor, e alegerea lor, dar locuitorii din Salzburg sunt sfătuiți totuși să fie amabili cu cerșetorii care sunt de multe ori oameni săraci care nu își pot hrăni familiile.