Reguli noi privind plata amenzilor de către șoferi

Conducătorii auto  vor putea achita amenda la orice bancă, trezorerie sau primărie. În plus, vor avea la dispoziție 15 zile și nu 48 de ore ca acum, pentru a achita jumătate din amendă.Toate aceste prevederi au fost incluse într-un nou proiect de lege, aflat deja la Parlament și care ar putea fi implementat până la sfârșitul lui 2016.

 

Documentul prevede înființarea unui mecanism electronic ce va permite furnizarea în timp real a datelor despre amenzi și plata acestora.

Astfel, atunci când un șofer este amendat, polițistul va introduce procesul verbal direct în sistemul informatic. Procesul verbal este pretipărit cu o serie unică și datele de plată, iar polițistul trebuie să completeze doar suma și CNP-ul șoferului. În acest proces verbal, este menționat și contul unic de la Trezoreria Finanțelor Publice, unde trebuie virați banii din amenzi. Șoferii pot merge astfel direct la trezorerie, la primărie sau la orice bancă pentru a plăti amenda – a anunțat Valentin Mavrodin, șeful Trezoreriei din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Pentru că toate datele sunt contabilizate într-un sistem informatic, vor fi evitate situațiile în care deși șoferul a plătit amenda, funcționarii de la primărie îi spun acestuia că nu este așa și îl pun să aducă dovadă de plată. Proiectul mai prevede că termenul de 48 de ore în care șoferii pot achita amenda la jumătate din valoarea ei va fi prelungit la 15 zile.