Confidenţialitate

Regizorul Mircea Mureşan, autorul serialului „Toate pânzele sus”, a murit la 91 de ani

Regizorul Mircea Mureşan, în vîrstă de 91 de ani, celebru pentru serialul „Toate pânzele sus”, a murit vineri, a anunțat președintele Uniunii Cineaştilor din România.

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator!”, a anunţat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Laurenţiu Damian a declarat pentru MEDIAFAX că regizorul a murit vineri dimineaţă, din cauza unui cancer.

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu din Bucureşti, cel mai probabil luni, potrivit regizorului.

Mircea Mureșan s-a născut la Sibiu, Debutează în film după absolvirea în 1955 a IATC și dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes 1966. Filmul a primit “Prix de la Premiere Oeuvre” și a fost nominalizat la Palme d’Or.

De asemenea, cu drama “Baltagul” s-a aflat în selecţia Festivalului de la Veneţia din 1969.

Multe dintre filmele pe care le-a regizat sunt comedii, gen în care a excelat. Printre acestea se numără “Toamna se numără bobocii” (1961), “Miss Litoral” (1991), “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), “Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).

În afară de serialul de succes “Toate pânzele sus”, Mircea Mureşan a mai regizat o altă producţie TV foarte populară, “Lumini şi umbre” (1980 – 1981).

În perioada 1974 – 1989, Mircea Mureşan a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România(ACIN) .

Pentru serviciile aduse cinematografiei româneşti, Mircea Mureşan a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.