Regina Ana și Regele Mihai I, cel mai longeviv cuplu regal din istoria României – VIDEO

Principesa Ana de Bourbon-Parma, născută pe 18 septembrie 1923, la Paris. Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, și-a petrecut copilăria în Franța, apoi şi-a urmat familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului.

Principesa Ana a urmat o şcoală de artă la New York, iar în paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul ostilităţilor. A primit “Crucea de Război” a Franţei.

Regele şi Regina s-au cunoscut la Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh.

Regele Mihai I i-a cerut mâna principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege să se întoarcă în România după încoronarea reginei Elisabeta.

A urmat abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, astfel încât Regina Ana a călcat pe pământ românesc abia la sărbătoarea de Paşti din 1992.

Căsătoria Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani.

Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, în Grecia, la invitaţia Regelui Pavlov şi a Reginei Frederica ai Greciei.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, Regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi Regele Constantin al elenilor, prezenţi la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui şi reginei, la Atena.

Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Regele Mihai şi Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveţia.

De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele lor publice, Regele Mihai şi Regina Ana au ales să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia Regelui Mihai, a decedat pe 1 august 2016 la Spitalul Morges din Elveția.  

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS