Confidenţialitate

REFERENDUM în patria democrației, Ellada: 10 milioane de greci, aşteptați la urne duminică între orele 7.00 și 19.00

Întrebarea la care grecii trebuie să raspundă a fost formulată astfel:

„Ar trebui să fie acceptată propunerea care a fost înaintată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrup din 25.06.2015, şi care este formată din două părţi, care împreună constituie propunerea completă? Primul document este intitulat Reforme pentru finalizarea programului actual şi mai mult, iar al doilea Analiză preliminară privind sustenabilitatea datoriei”.

Căsuţa cu varianta ”NU” apare ca prima opţiune, în timp ce căsuţa cu ”DA” se află sub aceasta.

Pentru ca referendumul să fie valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 40 la sută din cetățenii cu drept de vot.

Elena Tudor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproximativ 100 de mii de tineri care au împlinit 18 ani vor avea ocazia sa țină în mână pentru prima dată o ștampilă de vot.

Însă, la acest referendum nu pot vota cetățenii greci aflați în afara țării.

Primele estimări oficiale vor fi cunoscute duminică, în jurul orei 21.00, după închiderea urnelor.

Autoritățile elene au anunțat că în ziua votului la referendum nu se vor percepe taxe pe autostrăzi, în vreme ce compania feroviara de stat, alături de Aegean Airways și de companii de transport cu autocarul vor vinde bilete la preț redus.

De la Atena, șeful guvernului și liderul opoziției au transmis ultimele mesaje către populație.

Două mitinguri s-au desfășurat simultan, vineri seară, în Atena.

Premierul Alexis Tsipras a fost primit cu urale în piața Syntagma de aproximativ 25.000 de susținători, cărora le-a indicat să spună ”NU” măsurilor de austeritate.

„Orice s-ar întâmpla luni, noi vom fi învingători! Nu vom decide dacă să rămânem în Europa, ci vom decide să trăim cu demnitate în Europa”, a transmis Alexis Tsipras mulțimii.

Cei care vor ca Grecia să accepte condițiile finanțatorilor externi s-au reunit lângă stadionul pe care au avut loc primele jocuri olimpice moderne.

Fostul premier elen, Antonis Samaras, le-a cerut grecilor să voteze ”DA”, pentru continuarea discuțiilor cu creditorii externi: „Fac apel la fiecare bărbat şi fiecare femeie din Grecia, dar și la partide: să fie toți uniți, să fie un popor unit în susţinerea unui vot DA pentru o Grecie care să rămână în Europa şi zona euro. Fac apel către toţi grecii ca, indiferent de opiniile lor politice, să fie uniţi când merg la urne”.

Antonis Samaras:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexis Tsipras:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.