Confidenţialitate

Reducerea TVA la alimente – Este vizibilă? Ce faci dacă observi că supermarketul nu a scăzut prețurile?

A venit și 1 iunie cu reducerea TVA-ului la alimente, comercianții au setat casele de marcat fiscale cu două valori, astfel încât dacă de exemplu cumperi mici, muștar, pâine și bere, pe bon îți apar două subtotaluri, unul pentru mici, muștar și pâine, cărora li se aplică un TVA de 9%, iar un altul cu berea, căreia i se aplică în continuare un TVA de 24%.

Este ceva nou pentru noi românii – cu excepția TVA-ului la pâine, dar și pentru unele servicii turistice, nu am mai trăit până acum reduceri ale unor taxe pe consum, ci doar creșteri. Realitatea asta este atât de neverosimilă, încât merită să discutăm despre ea, mai ales că în ultimele două luni s-a stârnit o adevărată isterie legată de un complot ticălos al rețelelor de supermarketuri care ar fi mărit prețurile ca să aibă de unde să le scadă în mult așteptata zi de 1 iunie.

Așa că astăzi, 2 iunie, este ziua scadenței. Pe internet circulă deja tot felul de povești, despre care nu știu dacă sunt sau nu adevărate, despre buticuri care bat acum toate produsele, inclusiv pe cele nealimentare, cu coduri de alimente pentru a le aplica un TVA redus. Desigur, în magazinele în care marfa e la negru, deci fără TVA deloc, nici nu are ce preț să scadă, că nu are din ce, dar, pe de altă parte, să nu uităm, trăim într-o țară liberă, cu prețuri libere și, deci nu e ca și cum ar fi dreptul dumneavoastră să cumpărați ceva mai ieftin…. Este dreptul magazinului să vândă cu ce preț vrea, indiferent de TVA, dumneavoastră, consumatorii având însă desigur dreptul de a cumpăra în continuare, sau NU de la magazinul respectiv.

Așa că astăzi, la România în Direct, vorbim despre ieftinirea produselor alimentare. Ați simțit-o? Este vizibilă? Este nesemnificativă? Ce faci atunci când constați că supermarketul de la care te aprovizionezi nu a scăzut prețurile, sau nu le-a scăzut atât cât ai fi vrut sau nu le-a scăzut la toate produsele alimentare? Dar dacă îți dai seama că până acum te-ai aprovizionat de la un magazin care vindea marfa la negru?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-este-vizibila-in-magazine-reducerea-tva-la-alimente-2-06-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.